OBLASTNÍ KOLO PORTY

KORYČANY

26. DUBNA 2008

... TELEGRAF POSTOUPIL DO NÁRODNÍHO FINÁLE PORTY V ŘEVNICI U PRAHY .....

 

Tak a je to tady, po dlouhém hlavlámání - jak je u nás zvykem - jsme se rozhodli přihlásit na Portu. Nebylo to lehké kapelní rozhodování, ale většina hlasů rozhodla, že se letos zúčastníme alespoň oblastního kola (a pak se uvidí). Celá akce se odehrávala v krásném prostředí jezdeckého a sportovního areálu - koryčanského Hipocentra.

Porta se blíží

REGION - Jak se dostat na Portu, nejznámější hudební soutěž pro folkaře a country? Stačí se zúčastnit oblastního kola chřibsko-karpatské oblasti (zahrnuje okresy Zlín, Kroměříž, Uh. Hradiště a Hodonín) a postoupit!

Po několika letech se soutěž vrací do příjemného prostředí hippocentra v Koryčanech, kde se tuto sobotu 26. dubna hudebně popere šest kapel, devět sólistů a jedno duo. Přihlášku si z našeho regionu podala i známá bluegrassová kapela Telegraf nebo veselská Teze, jejíž jádro tvoří sestry Jana a Martina Bílkovy. Mezi jednotlivci tři skladby zazpívají Petr Urbánek a Radka Panáčková ze Strážnice, Honza Blahynka z Blatnice a Ivo Motyčka z Nivnice. Držme jim palce!

Zvuková zkouška začíná v 10.00, samotná soutěž ve 14.00 a po sedmé večerní session. Celá přehlídka bude natáčena na audio a video, občerstvení zajištěno.

 

Autor: PAVEL PAŠKA

... příprava na vystoupení byla velmi zodpovědná ...

Na přeskáčku se představili všichni jednotlivci, jednotlivkyně, jedno duo a všechny kapely. "Krutý a nemilosrdný los" si nás nechal až na úplný závěr celého odpoledne, spíše již na počátek večera. První soutěžící (Ztráty a nálezy) totiž první píseň zahráli krátce po 13 hodině a my jsme svou poslední písní soutěž ukončili krátce před hodinou devatenáctou. Potkali jsme spoustu známých a kamarádů, které jsme už dlouho (některé hodně dlouho) neviděli, což bylo velice fajn. Celým odpolednem obecenstvo provázela (velmi příjemným způsobem) Svatka Blahýnková z Blatnice.

... jen pro úplnost. Postupně jsme zahráli - Svítání (Take Him In / V.Havran), Já půjdu s ním (He'll Take You In / V.Doskočil), Ty víš, co já jsem (You Are What I Am / V.Doskočil), Mám svůj sen (One Track Man / R.Adamec) a na úplný závěr jsme dali gospel Marná víra v lepší čas (Everybody's Gonna Have A Wonderful Time Up There/V.Doskočil) ....

... po ukončení produkce jsme pak už jen čekali, jak to dopadne. Dopadlo to ! Nejsme poslední, ale druzí a společně se zlínskou kapelou B.P.T. postupujeme do červnového národního finále Porty v Řevnici u Prahy ...

... večer byl ještě krátký countrybálek "v místních sklepeních", který jsme odehráli taky (na jeden mikrofon, protože víc už by se jich tam nevešlo :o)) - doufáme, že k potěše všech  tanečníků (a samozřejmě i tanečnic) ...

... při závěrečné písni celé soutěže - "Marná víra .... "

Rumíšův dodatek - článek vedle uvedený je třeba brát s velkou rezervou. Rozhodně se necítíme tak, že bychom měli cokoli nadosah a oslavovat budeme až v sobotu - náčelník bude mít krásné narozeniny !!

Telegraf má Portu na dosah


KORYČANY - Telegraf míří na Portu! Hradišťská bluegrassová kapela se po šesti letech přihlásila do oblastního kola, a podruhé postoupila do národního finále. Aby nebylo těch dvojek málo, tak z druhého místa. Spolu s ní pojede na konci června do Řevnice u Prahy vítěz, zlínská kapela B.P.T.

„Všichni z toho máme dobrý pocit,“ prozradil Rumíš, kapelník Telegrafu, a dodal: „Zvlášť po ránu, když mě přestala bolet hlava!“ A to kapela postup zapila jen decentně. „Hlavní oslava nás bude čekat na zkoušce,“ poznamenal Rumíš.

Telegraf uzavíral celý soutěžní večer. Jako poslední z tří soutěžních písniček zazpíval gospel Marná víra. „Nakonec se ukázalo, že nebyla zas až tak marnou,“ dodává kapelník Telegrafu, který vyhrával i na večerním country bále.

V Řevnici bude Telegraf bojovat se stejným repertoárem jako v sobotním oblastním kole pro chřibsko-karpatskou oblast. „Opět vsadíme na nasazení a drajv,“ říká Rumíš a věří, že tentokráte se s Telegrafem na Portu do Ústí dostanou!

Autor: PAVEL PAŠKA